ABC Lavpris

Case

Finansiering

Overskudsvarme fra køleanlæg bruges som fjernvarme

Tidligere blev overskudsvarmen fra køleanlægget i ABC Lavpris’ butik i Randers lukket ud til gråspurvene på taget. I dag anvendes overskudsvarmen til opvarmning af butikken og lejlighederne i samme bygning. Den resterende overskudsvarme sælges til fjernvarme.

I slutningen af 2016 købte dagligvarekæden ABC Lavpris et mindre butikscenter i Randers. Centeret blev totalrenoveret og køle- og varmesystemet blev samtidigt optimeret.

”Vi har i forbindelse med renoveringen af butikscenteret installeret et nyt, stort CO2-køleanlæg, og dét giver en masse overskudsvarme. Førhen blev overskudsvarmen lukket ud til gråspurvene på taget, men i dag anvender vi den til at opvarme vores egne butikslokaler og lejlighederne på første sal i butikscenteret. Den varme, som vi ikke selv bruger, sælger vi til fjernvarme”, fortæller Ejvind Okholm, administrerende direktør og teknisk chef hos ABC Lavpris

“Samarbejdet med Nordic Green Solutions har fungeret rigtig godt. Vi fik et godt projekt ud af det, og vi fik faktisk et større tilskud, end hvad de første beregninger viste. Så vi er alt i alt godt tilfredse”

Ejvind Okholm

Foruden at have fortrængt hele indkøbet af fjernvarme til butikken på omkring 200.000 kr. årligt, har ABC Lavpris også fået bedre mulighed for at optimere driften af det nye køleanlæg.

”Vi har købt et overvågningsabonnement til styringen på køleanlægget. Det gør, at vi hurtigt bliver alarmeret, hvis anlægget ikke kører optimalt. På den måde kan vi hele tiden holde øje med, at der f.eks. ikke er CO2-udslip på anlægget. Desuden kan operatøren også se på overvågningssystemet, hvad en evt. fejl drejer sig om, så det ikke er nødvendigt at sende én ud og se på anlægget. Det sikrer en regelmæssig drift uden de store forstyrrelser”, siger Ejvind Okholm.

ABC Lavpris kommer til at renovere flere butikker i løbet af de næste par år. Med det vellykkede energispareprojekt i Randers forventer Ejvind, at ABC Lavpris og Nordic Green Solutions kommer til at samarbejde om at energioptimere flere af ABC Lavpris’ butikker.

Vil du også spare på energiudgifterne og opnå en grønnere drift?

Læs mere om afgiftsoptimering og hvordan vi kan hjælpe dig, så det bliver nemmere og mere overskueligt for dig at spare udgifter til energi.

Book et møde

Vi sidder klar til at aftale et uforpligtende møde med dig, hvor du kan høre mere om vores tekniske og grønne tilgang.

Ring nu på (+45) 27 59 66 85
eller kbh@ngs.dk

Kristian Bloch-Hansen
Sales Engineer

Få grønne nyheder?

Indtast din e-mail nedenfor

Vil du vide mere?

Kontakt os