Systemydelser

Vidste du, at din virksomhed kan få betaling for at stå til rådighed med fleksibilitet til elnettet? Det kræver blot, at din virksomhed har anlæg, hvor elforbruget i perioder kan justeres. På den måde kan din virksomhed hjælpe med at sikre balance i elnettet, hvis der pludseligt sker et udfald – eller forbruget overstiger produktionen.

Hvad er systemydelser?

Systemoperatører på elmarkedet har til opgave at sikre en stabil og sikker drift af elnettet. Fordi en stigende andel af vores elproduktion i Danmark kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind, hvilke er afhængige af vejrforhold, kan det i perioder være svært at opretholde balance mellem elproduktion og -forbrug. Løsningen på dette er systemydelser.

Systemydelser dækker over en række ydelser, som systemoperatørerne køber for at opretholde frekvensen og balancen i elnettet. Nogle af systemydelserne kommer fra virksomheder, som har vurderet, at de i perioder kan justere elforbruget på udvalgte anlæg. Denne type systemydelse falder typisk i en kategori, der hedder frekvensreserver.

Sådan fungerer systemydelser

Frekvensreserver
– Kan din virksomhed levere det?

Den primære reserve i elnettet kommer fra frekvensregulering – også kaldet primærregulering. Når vores elsystem bliver belastet, får det svært ved at opretholde de 50 Hz frekvens, som er den normale strøm i vores stikkontakter. Hvis det sker, aktiverer systemoperatørerne i første omgang reserver fra forbrugsenheder, der står til rådighed for frekvensregulering.

Forbrugsenhederne findes bl.a. i virksomheder, som har anlæg, der trinløst og automatisk kan reguleres op og ned i effekt. Det kan f.eks. være anlæg som varmepumper, elkedler, kølesystemer eller ventilation.

Vil du have indblik i, om din virksomhed kan levere systemydelser, kan du starte med at tage Energinets test her.

Hvorfor levere systemydelser?

1. Få en ekstra indtjening

Din virksomhed får en ekstra indkomst for at stå til rådighed med systemydelser samt for effekten, der leveres, hvis dine reserver aktiveres. Det hele foregår online og hos NGS varetager vi selve handlen af systemydelser, så du blot skal koncentrere dig om din drift.

2. Bidrag til den grønne omstilling

Ved at gøre din virksomheds fleksible elforbrug tilgængelig for elnettet, sænker du belastningen på vores infrastruktur og bidrager samtidig til den grønne omstilling.

3. Få real-time overvågning af forbrugsmønstre

Der opsamles data på din virksomheds elforbrug, når du bidrager med systemfleksibilitet. Denne data kan bruges til at opfange uregelmæssigheder og optimere driften.  

Kom godt i gang med systemydelser

For-projekt og installation

Overvejer du at levere systemydelser, starter vi med at gennemgå din virksomhed. Her kigger vi på anlæg, der kunne have potentiale for at bidrage til et fleksibelt elforbrug og tager en snak om disse. Derefter vil én af vores rådgivere verificere, om anlægget vil kunne indgå i en aftale om systemfleksibilitet.

For at du har et solidt beslutningsgrundlag, udarbejder vi også et for-projekt. Her får du en pris på at få installeret den nødvendige styring på anlægget samt estimeret indkomsten på at stå til rådighed med fleksibilitet til elnettet.  

Aftale med NGS

Hos Nordic Green Solutions tilbyder vi virksomheder at varetage din virksomheds handel med systemydelser. Vi anvender en cloudbaseret Saas løsning, som er et værktøj til at aggregere, styre og optimere fleksible energiressourcer. Via løsningen kan vi regulere de fleksible enheder i din virksomhed, så du kan tilbyde energinet at købe systemydelser.

Når behovet for frekvensregulering opstår, sendes der et direkte signal til forbrugsenheden, som regulerer enhedens frekvens inden for det marked, man deltager i.  

Brug for hjælp til at komme videre?

Vores rådgivere er klar til at svare på dine spørgsmål og undersøge din virksomheds potentiale for at levere systemydelser.

Book et møde

Vi sidder klar til at aftale et uforpligtende møde med dig, hvor du kan høre mere om vores tekniske og grønne tilgang.

Ring nu på (+45) 27 59 66 85
eller kbh@ngs.dk

Kristian Bloch-Hansen
Sales Engineer

Få grønne nyheder?

Indtast din e-mail nedenfor

Vil du vide mere?

Kontakt os