Klimaregnskab

Klimaregnskab

Skab overblik og handling med et klimaregnskab

Klimaregnskabet er et vigtigt værktøj til at kortlægge din virksomheds CO2e-udledninger, så du kan dokumentere din virksomheds bæredygtighed overfor kunder, investorer og andre interessenter.

Når du har styr på din virksomheds klimaaftryk, har du et solidt fundament for at sætte reduktionsmål for din CO2-udledning og udarbejde en ambitiøs klimahandleplan.

Hos Nordic Green Solutions kan du få hjælp af vores bæredygtighedseksperter til at udarbejde et retvisende klimaregnskab efter anerkendte standarder samt igangsætte CO2-reducerende initiativer.

Hvad er et klimaregnskab?

Et klimaregnskab er en opgørelse over din virksomheds udledninger af CO2 og andre drivhusgasser (CO2e). Klimaregnskabet omfatter både udledninger fra din egen virksomheds aktiviteter og udledninger i værdikæden, f.eks. fra kunder og leverandører.

Green House Gas Protocol – også kaldet GHG-protokollen – er en international anerkendt og meget udbredt standard for beregning af CO2-udledning. Udledningerne opdeles i 3 scopes:

Scope 1:

Direkte emissioner fra f.eks. egne køretøjer eller afbrænding af fossile brændsler

Scope 2:

Indirekte emissioner fra f.eks. forbrug af indkøbt el og fjernvarme

Scope 3:

Indirekte emissioner fra værdikæden, f.eks. fra forarbejdning af råstoffer eller distribution og bortskaffelse af din virksomheds produkter

Guide til klimaregnskab

Få gode råd og inspiration til at lave din virksomheds klimaregnskab med vores guide.

Opfyld nye krav om klima-rapportering

Fra 2024 bliver store virksomheder omfattet af EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som stiller krav til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. Kravene medfører, at virksomhederne skal rapportere om væsentlige forhold indenfor bæredygtighed, f.eks. CO2e-udledninger inden for alle 3 scopes.

Er din virksomhed ikke direkte omfattet af CSRD, er der alligevel god grund til at få styr på klimaaftrykket. CSRD-ramte virksomheder skal nemlig redegøre for hele værdikæden, hvilket også indebærer klimadata fra underleverandører m.m.

Få flere fordele med et klimaregnskab

  • Adgang til bedre finansiering, da banker og investorer i stigende grad vurderer klimarisici
  • En grøn profil, som understøtter markedsføring af produkter og tiltrækker medarbejdere
  • Overblik over, hvor din virksomheds CO2-udledninger stammer fra, og hvor det giver størst effekt at igangsætte grønne tiltag

Kom godt fra start med det første klimaregnskab

Hvis det er første gang, du skal lave en CO2e-beregning, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du være grundig med at sætte rammerne for din rapportering. Dernæst skal du overveje, hvordan du laver et kvalitetssikret datagrundlag til beregninger af din CO2e-udledning.

Beslutningerne er mange, og det første klimaregnskab kan godt virke kompleks at udarbejde, men det er enormt vigtigt at komme godt i gang med processen. Det er nemlig afgørende at få udarbejdet et retvisende og anvendeligt klimaregnskab, der kan fungere som baseline for din virksomheds grønne udvikling.  

Lav et klimaregnskab med NGS

energikortlægning
1
Opstartsworkshop

På opstartsworkshoppen fastlægges rammerne for virksomhedens klimaregnskab. Her kigges på metoden for opgørelse af klimaaftryk, afgrænsninger samt perioden, som klimaregnskabet skal redegøre for. I workshoppen deltager udvalgte nøglemedarbejdere, som kan bidrage med viden om virksomhedens forbrugsområder samt strategi for bæredygtighed.

Er din virksomhed omfattet de nye CSRD-krav, skal klimaregnskabet efterleve særlige retningslinjer.

2
Dataindsamling

Med råd og vejledning fra NGS påbegyndes dataindsamlingen til klimaregnskabet.

Selvom det kan være udfordrende at finde al relevant data til det første klimaregnskab, er det vigtigt at få udarbejdet et solidt fundament for virksomhedens fremtidige klimarapportering.

 

3
Kvalitetssikring af data

Når du har indsamlet al relevant data, står NGS for at kvalitetssikre den endelige data, der anvendes i beregningen af din virksomheds klimaaftryk.

Datakvaliteten er vigtig for at sikre, at der udarbejdes et retvisende klimaregnskab.

4
Udarbejdelse af klimaregnskab

Når datagrundlaget er kvalitetssikret, udarbejder NGS det endelige klimaregnskab efter gældende standarder.

5
Præsentation af klimaregnskab

Afslutningsvis præsenterer NGS jeres virksomhed for det endelige klimaregnskab.

Her drøfter vi resultaterne og hvordan de kan anvendes overfor virksomheders interessenter og i markedsføring.

Sidst men ikke mindst introducerer vi jer for, hvordan klimaregnskabet kan bruges til at udarbejde en klimahandlingsplan med målsætninger og konkrete tiltag for CO2-reduktioner.

Vi hjælper jer hele vejen

Vores professionelle team af bæredygtighedskonsulenter og energirådgivere er klar til at hjælpe jer gennem hele processen – lige fra dataindsamling i klimaregnskabet til implementering af tiltag, der sænker jeres klimaaftryk.

Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed, er du velkommen til at at kontakte os.

Book et møde

Vi sidder klar til at aftale et uforpligtende møde med dig, hvor du kan høre mere om vores tekniske og grønne tilgang.

Ring nu på (+45) 28 11 15 36
eller jet@ngs.dk

Jens Thomsen
Engineering Manager – Sustainability Solutions

Få grønne nyheder?

Indtast din e-mail nedenfor

Vil du vide mere?

Kontakt os